Els Mossos d’Esquadra han tret un número de whatsapp, disponible a partir de l’1 d’abril, per oferir informació a les víctimes de violència masclista, pensat especialment per a la població més jove amb l’objectiu d’ajudar els qui són reticents a acudir a comissaria.
La pandèmia de Covid-19 ha intensificat el nombre de víctimes que no s’atreveixen a denunciar, fins i tot després del confinament domiciliari. Amb aquesta iniciativa, que forma part d’una bateria de 20 mesures per combatre la violència masclista, accentuada per la pandèmia, ha estat presentada en roda de premsa el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, la psicòloga especialista en violències masclistes Alba Alfageme i la inspectora de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, Montserrat Escudé.
A través del telèfon 601 001 122, les persones que pateixin violència masclista podran rebre informació sobre procediments policials, com funciona el procés de denúncia, consells d’autoprotecció i seguretat i sobre les diferents entitats que formen part de la xarxa de suport a les víctimes. “Està pensat sobretot per arribar als joves, perquè és molt més fàcil que enviïn un whatsapp que no pas que es dirigeixin físicament a una comissaria”, ha explicat Escudé, qui ha detallat que el canal el gestionaran mossos d’esquadra que prèviament han rebut formació específica sobre violència masclista de la regió policial de Barcelona.
El nou número en cap cas substitueix el 112, ja que no és una eina per gestionar incidències o emergències, sinó per oferir informació i intentar “rebaixar la xifra negra”, és a dir, el conjunt de dones víctimes de violència masclista que no denuncien la seva situació.
A més del número de whatsapp, els Mossos dotaran tots els Grups d’Atenció a les Víctimes d’eines tecnològiques per poder fer videoconferències de seguiment, una alternativa a les trucades telefòniques que ajudarà a entendre millor l’estat de les víctimes.
També es promourà que totes les dones que acudeixin a comissaria a posar una denúncia per violència masclista tinguin assistència jurídica lletrada, igual com passa, ha dit Sàmper, amb a les declaracions d’acusats per delictes penals. A banda d'això, s’ha creat una guia digital sobre violències masclistes i es reforçarà la formació dels agents que formen part de la intervenció amb dones, perquè estiguin més capacitats i especialitzats en aquest àmbit i “siguin capaços d’empatizar”.