L'Observatori Astronòmic del Parc del Garraf ha instal·lat una representació a escala 1mm:1000km dels principals planetes del sistema solar en el tram del GR-5 que passa pel Parc. Les fites amb cadascun dels planetes incorporen un codi QR que porta a la seva fitxa corresponent a la web amb més informació, disponible en català, castellà i anglès.
Al llarg del GR-5 al seu pas pel Garraf, l'anomenat sender dels miradors, s'ha col·locat una representació a escala dels vuit planetes. 1 mm representen en la realitat 1.000 quilòmetres. Cada passa d’un metre de longitud representa un milió de quilòmetres.
L'itinerari es pot començar des de Sitges o des d’Olesa de Bonesvalls. Des de l’observatori els 8 planetes estan representats en les dues direccions. Des de l’òrbita de Neptú, els que facin la ruta s'aproximaran al Sol, una esfera d’1,40 metres situada dins l’Observatori astronòmic, a tocar de Can Grau.
Es convida als caminants a anar trobant els vuit planetes que giren al seu voltant, entre ells la Terra. Cada planeta està situat damunt una fita de fusta. La dimensió de cadascun d’ells segueix exactament la mateixa escala que s’ha utilitzat per a les distàncies. Els planetes petits i sòlids com la Terra estan representats per petites esferes metàl·liques, mentre que per als planetes gegants i gasosos s’han fet amb esferes de fusta.
En cada fita s’indica la distància en línia recta que separa el planeta representat del Sol, situat a l’observatori. Així doncs, la petita boleta de 13 mm que fa de Terra està situada a 150 metres de l’equipament, ja que en la realitat el nostre planeta fa gairebé 13.000 km de diàmetre i es troba a 150 milions de kilòmetres del Sol real. Neptú, el més allunyat de tots, és una boleta de 5 cm de diàmetre situada a 4,5 km de l’observatori. A la placa informativa de cada fita també hi ha dos codis QR, que un cop escanejats amb el mòbil, donen accés a informació sobre el planeta en particular i a la ruta en general.
A mesura que es va caminant per la ruta es poden fer nombroses reflexions: Caminar a pas normal equival a anar a una velocitat gairebé 5 vegades superior a la de la llum, impossible segons les lleis de la física. Si es vol simular exactament la velocitat de la llum, cal anar a 30 cm/segon. Quant temps es trigaria en anar d’un planeta a un altre, o en travessar totes les òrbites? Des d’un determinat planeta com es veuen els altres? O com es veu el Sol?
L’avantatge d’una representació a escala com aquesta és que permet visualitzar exactament la mida amb la qual es veurien. Per exemple: des de la Terra el Sol és un cercle de mig grau en el cel. Si es pogués veure el Sol de l’interior de l’observatori des de la fita de la Terra també faria mig grau.
Tot i que en el Sistema Solar hi ha, a part dels planetes, milions d’altres cossos (asteroides, cometes, etc.), són relativament tan petits i la distància entre ells és tan gran, que es pot considerar el Sistema Solar com un enorme espai buit. Quan de nit es veu un planeta com un punt lluminós en el cel, per què es veu? Qui l’il·lumina amb tanta força? Per què no es veu gran com la Lluna? I parlant de la Lluna, a quina distància de la Terra s’hauria de situar un gra de pebre de 3 mm que la representés? I també es pot intentar situar a la mateixa escala l’estrella més propera al Sistema Solar, Alfa del Centaure, a 4 anys-llum (40 bilions de km). Es podria col·locar a Catalunya, a Espanya, a Europa, al món? Un repte per continuar caminant i reflexionant.