Es completa la darrera actuació pendent dels pressupostos participatius del 2019
Avui dimecres els arqueòlegs de la companya Arqueovitis encarregats de fer la excavació a la Vinya del Til·ler han presentat les troballes fetes en aquesta primera campanya. La excavació va ser un dels projectes triats en els pressupostos participatius de l’any 2019 i ha estat executada en les dues darreres setmanes, a aquesta vinya abandonada prop del Pou del Roure, al sud de l'Hospital de Cervelló.
L’equip d’arqueologia de la cooperativa ArqueoVitis sccl, amb la direcció de l’arqueòloga Sofia Aldeco, ha realitzat rases amb la finalitat de documentar, caracteritzar i calibrar el possible jaciment. Les dades obtingudes han confirmat l’existència d’un jaciment arqueològic a la Vinya del Til·ler, i han tret a la llum un espai d’emmagatzematge amb estructures tipus sitja i un possible recinte.
El material arqueològic trobat en l’estrat superficial i interior dels espais excavats data des de l’Ibèric ple ( III aC) fins l’Imperi romà ( IV dC.). Entre el material arqueològic que s’ha trobat, cal destacar la troballa d’un moneda de bronze del segle IV dC. corresponent a l’emperador romà Constanci II (337 – 361 dC) i un possible scalptorium de ferro, un rascador de pell, que es feia servir com a estri d’higiene personal. També destaca l’aparició de restes de grans recipients tipus dolia per a l’emmagatzematge de vi, oli i cereals.
Aquesta primera actuació ha resultat molt positiva i l’Ajuntament destinarà més recursos en els pressupostos del 2022 per tal de poder continuar i ampliar la excavació. Aquest jaciment històric romà, juntament amb la restauració de l’Hospital de Cervelló, ha de permetre potenciar el turisme a Olesa de Bonesvalls.
Dissabte 19 de juny hi haurà una jornada de portes obertes on es mostraran les troballes fetes en aquesta excavació.