La Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals han distingit el projecte de microcrèdits del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Alt Penedès com una pràctica innovadora de govern i gestió local a difondre i transferir a d’altres municipis i comarques.
El projecte de microcrèdits és un nou servei que s’ha incorporat a la carta de productes que ofereix el Servei Comarcal d’Habitatge i que compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona a través d’una subvenció del Pla de Xarxa de Governs Locals. A dia d’avui, el Consell Comarcal ha atorgat 25 microcrèdits per valor de 16.000 euros i el fons s’ha incrementat recentment en 5.000 euros més per poder arribar a més beneficiaris.
No és una convocatòria pública, sinó un recurs tècnic que s’atorga després de fer un estudi individualitzat de cada cas i que té com a finalitat facilitar l'accés a l’habitatge de lloguer social o evitar la pèrdua de l’habitatge habitual, l’endeutament o un procediment judicial, per impagament del lloguer o de la hipoteca. També es poden atorgar microcrèdits per resoldre situacions de precarietat de l’habitatge i de sobreocupació sempre i quan la situació sigui viable econòmicament.
El perfil de les persones beneficiàries són llogaters o propietaris que es troben davant una necessitat econòmica temporal (per exemple, una reducció sobtada d’ingressos o la demora en la percepció d’un ajut social o de l’Agència de l’Habitatge) però que tenen capacitat econòmica a mig termini per fer front a les despeses de lloguer o d’hipoteca. Els microcrèdits (entre 500 i 3.000 € sense interessos) els permeten donar resposta al problema de liquiditat en un termini de 15 dies i s’han de retornar mensualment en un termini màxim de 3 anys.
Com en el cas dels microcrèdits a l’emprenedoria, l’aspecte innovador dels microcrèdits per a l’habitatge és que, a més de complir la seva funció, deixen enrere una concepció assistencialista, que sovint crea formes de dependència, i ajuden a corresponsabilitzar i empoderar les persones beneficiàries.
A més és una pràctica sostenible per a les administracions públiques, perquè gràcies al retorn dels imports prestats el Consell Comarcal de l’Alt Penedès pot mantenir un fons permanent destinat a la prestació de nous microcrèdits.