Olesa signa un protocol de cooperació en cas d'emergència de foc

Dimarts, 7 de juny de 2016

Olesa de Bonesvalls ha signat un protocol conjuntament amb altres 5 municipis de la Mancomunitat Penedès-Garraf per cooperar en cas d'emergència de foc.

En el marc de relació intercomarcal que suposa la Mancomunitat Penedès Garraf, sis municipis limítrofs entre les comarques, inicien una acció de cooperació en matèria d’emergència per foc i permetrà compartir recursos i informació.

Es tracta dels ajuntaments de Castellet i la Gornal, Olèrdola, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls a la comarca de l’Alt Penedès, i de Canyelles i Olivella a la comarca del Garraf. Aquests municipis, catalogats com a zones d’alt risc d’incendi forestal,  comparteixen característiques comunes; la població està disseminada en nuclis ubicats en masses forestals amb elevat risc d’incendi, les zones boscoses són limítrofs, i tot i que alguns tenen agents municipals, no disposen de cossos policials propis.

Els punts d’acord de cooperació es basen en els Plans d'Actuació per Emergència que ja tenen cadascun dels municipis, i proposen la creació d'un inventari únic de camins rurals, punts de recollida d'aigua, circuits d'evacuació, punts de confinament i dispositius d'emergència. Aquestes voluntats s’han traslladat en un protocol marc que s’ha signat aquest dilluns a Canyelles, i que neix amb l’objectiu de que si sumin altres ajuntaments del territori de la Mancomunitat.

Prèvia a la signatura del protocol, s'ha dut a terme una reunió de treball que ha servit per compartir entre els municipis, coneixements i pràctiques sobre la correcta gestió de l'entorn natural, les mesures de reducció del risc i les mesures de seguretat. Ha estat en el marc d'aquesta reunió on el regidor de Medi Ambient d'Olesa de Bonesvalls, Pedro Juan, ha sol·licitat que un dels punts d'aquest acord sigui la coordinació entre els cossos de seguretat, especialment en els municipis limítrofs que no estan en la mateixa comarca, com seria el cas de Vallirana o Begues.

Alhora s’ha posat en valor la tasca que realitzen les ADF i els grups d’autoprotecció, així com la feina que desenvolupen els cossos policials i els d’emergència quan actuen en primera línia de foc.

El protocol també busca que els ciutadans puguin formar part del pla de prevenció i per aquest motiu es contempla com a part important la informació a la població. Des dels ajuntaments es busca la col·laboració ciutadana, i es proposa crear mecanismes de coordinació del voluntariat social i de suport a la intendència en cas d’emergència.

La prevenció és el gran aliat per a evitar incendis, per aquest motiu es recorda que a partir del 15 de juny i fins al 15 de setembre cal sol·licitar permís per poder encendre qualsevol mena de foc, per realitzar activitats de crema agrària o treballs forestals que generin restes vegetals.

Darrera actualització: 19.11.2019 | 13:49