"Hi ha moltes maneres de tancar una porta"
En el marc del projecte internacional CARE (Cultural Action for Refugees in Europe), s'ha editat un llibre il·lustrat amb migracions de persones i animals al nostre planeta.
Aquest llibre és un dels resultats del projecte per apropar les problemàtiques del refugiats des de la cultura i que ha estat liderat per Manteigas. Olesa de Bonesvalls ha participat assistint a la trobada de Burdeus i a la clausura que es va celebrar a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Els dos esdeveniments previstos per Bulgària i República Txeca es van haver de suspendre per la pandèmia i es van fer de manera telemàtica.
El llibre s'ha editat en totes les llengües dels països participants. A Olesa tenim la versió castellana i la catalana. Aquests libres es podran trobar a la biblioteca i a l'Escola. Els autors han estat: dels textos, Lorely Bertrán, de les il·lustracions Roberta Bustreo i del paisatge musical Massimo Bustreo. El llibre ha estat editat i finançat per la Unió Europea en el marc del programa Europa pels Ciutadans.
Més informació sobre el llibre aquí.
Amb la edició d'aquest llibre es posa punt final al Projecte CARE.
"Hi ha moltes maneres de tancar una porta". Creuar el llindar segur, deixar enrere la nostra casa i marxar. Entrem en aquesta història amb cert dolor contingut i, agafat de la mà, comencem a caminar.
Un fluir lleuger i commovedor de paraules i record, que Loreley Bertrán esculpeix sense por. Com aquella mena de lleugeresa que evoca Italo Calvino, la que per a ell representa la forma lúcida i objectiva de veure les coses del món. Les paraules de la Loreley estan fetes d'un pes lleuger, un fil blau que acompanya i es converteix en nus i vincle alhora. Fins i tot quan el text ens parla amb un llenguatge dur, hi ressona una potència vital que nodreix i regenera aquells que hagin decidit iniciar-ne el camí.
El fil del coratge s'insinua també en les fluides i suggeridores il·lustracions de Roberta Bridda. Les imatges es fan paraules i les paraules, imatges. Homes, dones, nens i nenes en un viatge necessari, a voltes perillós, per conquerir l'espai i el temps de les possibilitats.
L'expansiu paisatge musical de Max Bustreo clou aquest viatge, una presència-absència que es mou lliure i poderosa fins a semblar inintencionada. Una polifonia de partitures capaç d'oferir una nova visió de l'experiència migratòria.