VI Curs de marges amb pedra seca a Albet i Noya
Els propers dies 3 i 4 de novembre torna una nova edició del curs per aprendre a construïr marges de pedra seca, enguany complint la 6à edició.
Com en anys anteriors, serà un curs intensiu de dos dies, en el que dos mestres margers de l’escola Mallorquina de treball de la pedra seca,vindran per ensenyarnos les tècniques d’aquest antic ofici gairebé oblidat a les nostres contrades i que tant ha contribuït a la creació d’un patrimoni agrícola i paisatgístic incalculable en les terres més pedregoses i costerudes del Penedès. Aquest any, una de les novetats és que el curs es dividirà en dos nivells, un curs d'iniciació i un altre de nivell més avançat, per d'aquesta manera poder atraure tant a nous alumnes que es vulguin iniciar en aquesta disciplina, com també donar una formació més avançada a aquells que ja han realitzat aquests curs en anteriors edicions. Cada nivell estarà format per un grup de màxim 10 persones, i estarà dirigit per un dels mestres margers.
També s'oferirà la possibilitat de que un cop finalitzat el curs, sis dels assistents puguin treballar de forma remunerada i durant un mes en la construcció de més marges de pedra seca, a la mateixa finca d'Albet i Noya.
El curs tindrà lloc a una les vinyes més emblemàtiques i boniques de Costers de l'Ordal, la de “El Fanio”, a Can Milà de la Roca, plantada de xarel∙lo i situada just sobre el poble de Lavern. Aquesta vinya es troba en una de les zones més boniques i més abruptes del Penedès i que conté una de les concentracions de marges de pedra seca amb terrasses de vinya més grans de la comarca, i que malgrat trobarse en estat bastant precari, s’ha plantejat en diverses ocasions sol•licitar la seva declaració com a patrimoni de la UNESCO per la seva importància cultural i paisatgística. Els marges de pedra seca tenien i tenen una funció importantíssima en la viticultura i en l’agricultura en general: marquen els bancals, delimiten les parcel•les, ajuden a evitar les fortes erosions i a mantenir el valor agrícola, la fertilitat i la humitat, tot aprofitant la pedra present al mateix terreny, fent a més la funció de dipòsits de pedra. Volem promoure la recuperació d’aquest ofici tan artesanal, amb les tècniques de treball de la pedra seca de l’escola Mallorquina, que són més acurades que les utilitzades a la Catalunya rural, treballant més la pedra i utilitzant la falca pel darrere, el que augmenta moltíssim la seguretat i longevitat dels marges.
Les places són limitades a 20 persones i les inscripcions ja són obertes. El cost del curs és de 50€ per persona els dos dies. També serà necessari disposar d’un martell especial per picar pedra, disponible per exemple, a la ferreteria Ustrell de Vilafranca del Penedès. Per a inscripcions o més informació, podeu contactar amb Anna Toledano al mail: annal@albetinoya.cat o bé al tel. 93 899 48 12.